Dopis spolkům a neziskovým organizacím

26. 05. 2016 20:43:29
Chci co nejsilněji zdůraznit, že naším cílem není poškodit neziskový sektor. Ať už budou naši oponenti tvrdit cokoli – a oni budou – cílem Svobody a síly je pravý opak; neziskový sektor očistit od těch, kdo na něm parazitují.

V Brně 25. května 2016

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte, abych vás jako předseda politické skupiny Svoboda a síla informoval o našich záměrech, jež budou oznámeny v brzké době i veřejnosti.

Svoboda a síla je politickým projektem, o němž v příštích měsících jistě uslyšíte; razantně vstoupíme do kampaně okolo senátních a krajských voleb v Jihomoravském kraji v říjnu tohoto roku. Naše cíle budu účelově dezinterpretovány a překrucovány, proto bych vám je rád vysvětlil dříve, než k tomu dojde.

Svoboda a síla je pravicovým uskupením. Naším ideálem je silný a svobodný jedinec. Jsme pravicí bez přívlastků, vracející se svým étosem ke kořenům pravice v České republice. Jsme obhájci demokracie a politických svobod, věříme v sílu svobodného podnikání a odmítáme každé omezení svobod ekonomických. Jsme vším, čím pravice být má.

Demokratický politický systém v České republice je v ohrožení. Je soustavně a dlouhodobě deformován, doslova tunelován, politickými zájmovými skupinami, financovanými z veřejných peněz. Spolky a tzv. neziskové organizace, jež jsou ve skutečnosti lobbistickými skupinami, ždímají veřejné rozpočty pod falešnými záminkami. Pod maskovací sítí lží o veřejné prospěšnosti, pod údajnými sociálními, ekologickými a dalšími projekty, je ve skutečnosti skryto ovlivňování veřejného mínění, propaganda, nátlakové skupiny atakující samosprávy, vytváření politické poptávky, jež je pak naplňována personálně propojenými stranami.

Budu konkrétní – v Jihomoravském kraji je nositelem těchto praktik tunelujících samotnou demokracii hnutí Žít Brno a Strana Zelených. Veřejné peníze jim umožňují získat moc nezávislou na voličích, moc neziskovek a aktivistických sdružení, které daňový poplatník financuje vlastně sám proti sobě. Zejména proti nim a proti s nimi personálně spojeným neziskovým organizacím bude zaměřena naše podzimní kampaň.

Chci co nejsilněji zdůraznit, že naším cílem není poškodit neziskový sektor. Ať už budou naši oponenti tvrdit cokoli – a oni budou – cílem Svobody a síly je pravý opak; neziskový sektor očistit od těch, kdo na něm parazitují.

Spolková činnost je esenciální součástí demokracie. Vytváří vztah lidí k zemi, kde žijí, vytváří vztah lidí k sobě navzájem. Lidé ve spolcích dávají svůj čas a energii společnosti. Víme to velice dobře, vždyť mnoho z lidí Svobody a síly je členem takových spolků.

Naším cílem je jediné – odebrat všechny veřejné peníze politickým spolkům. Nevolená politická činnost nesmí být financována z veřejných peněz. Může být samozřejmě dál provozována bez jakéhokoli omezení; vždyť svoboda občanů organizovat se a prosazovat tak své politické požadavky patří mezi základy demokratického politického systému.

Ujišťuji vás, že nikdo z nás nechce odebírat peníze dobrovolným hasičům, skautům, mysliveckým sdružením a žádné podobné organizaci. Naopak. Peníze, které jsou nyní z veřejných zdrojů vypláceny politickým spolkům v kraji, chceme podržet v grantovém systému. Legitimní spolková činnost si tak dokonce polepší.

A polepší si dvojnásob, když nebude nadále před občany diskreditována. Lidé již dlouho a s velkou citlivostí vnímají, kým a jak je poškozována demokracie a svoboda v České republice, a dobře vědí, jaké mechanismy a nástroje k tomu slouží. Bohužel výsledkem je paušální hněv proti všem „neziskovkám“, který, jestli nebude včas správně artikulován, dopadne nakonec na spolkové aktivity bez rozlišení.

Budu velmi rád, když se na mne obrátíte, budete-li chtít o projektu Svoboda a síla vědět cokoli dalšího. Zároveň přivítáme každého, kdo by se na něm chtěl podílet. Považujeme co nejužší a nejpřímější spolupráci s lidmi ve spolcích nejen za důležitou z hlediska našich cílů; bude pro nás i příjemným lidským setkáním. Již jsem psal – i my jsme lidé ze spolků a sdružení. Víme, co to obnáší; jsme jedni z vás.

S respektem,

Bc. Viktor Lošťák, předseda

připojuje se
Michal Eger, místopředseda

Svoboda a síla
www.s-a-s.cz, info@s-a-s.cz, 604 761 154
fb.com/svobodasila
2500958206/2010 (Fio banka)
IČO 04805585

Autor: Viktor Lošťák | čtvrtek 26.5.2016 20:43 | karma článku: 28.46 | přečteno: 1130x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 17.18 | Přečteno: 269 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 506 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 81 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2710

*1969, člen zastupitelstva městské části Brno-Bystrc. Jsem aktivní komunální politik, zvolený za místní občanský subjekt. Zakladatel a předseda politického uskupení Svoboda a síla, prosazujícího ideál silného a svobodného jedince.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...