Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nad havloidy

Radek Velička, šéfredaktor konzervativního deníku Vlastenecké noviny, vydal knihu. Sedmdesátistránkový spis s názvem „havloidi“ je kompendiem textů z let 2011 až 2015.

 

Sbírka s podtitulem „Těžký život v zemi ovládané sektou“ je souborem internetových článků Radka Veličky, ad hoc komentářů k politickým událostem v České republice. Texty jsou neredigované, bez jazykové úpravy, často s chybami, zřejmě v téže syrové podobě, v jaké byly poprvé zveřejněny. Velička v nich ze své pravicově konzervativní pozice vede spor s názory a hodnotovým systémem, jež podle něj (i dalších) vychází z myšlenkového odkazu Václava Havla. Spor nikoli analytický, spíše propagandisticky neurvalý, expresivní, často vulgární a urážlivý. To není odsudek, jen popis. A vysvětlení, proč nedává smysl posuzovat knihu nejen běžnými literárními měřítky, ale ani měřítky politické analýzy.

Perverzní jedinci v šiku havloidní fronty opět útočí. Zhovadilá havloidní sekta ČT s chilským pérem. Jsou Schwarzenberg a Kalousek největšími zmrdy české politiky? To jsou názvy tří namátkou vybraných kapitol. Dozvíme se v nich o „havloidních prasatech“, „gumákách od hnoje“, o „Mirkovi arcikokotovi“, „zmrdských útocích“ a dalších takových věcech. Expresivnosti textů můžeme dobře rozumět, dokonce ať už je náš vlastní názor jakýkoli, napsat na takovou knihu recenzi běžným způsobem je ale nemožné.

Tím vším však rozhodně nechci říci, že nemá smysl nad havloidy přemýšlet.

To první, co mne zaujalo, je vysvětlení autora, jak slovo „havloid“ vytvořil. Byl to totiž právě Radek Velička, kdo tento termín do češtiny zavedl, jak vysvětluje v předmluvě. Vysvětlení, které podává, upoutá svou očividnou lživostí. Velička objasňuje, že etymologie slova nevznikla použitím přípony „-oid“, tedy že jeho význam není „Havlu podobný“ či „z Havla odvozený“, ale sufixem „-id“, podobně jako slovo „bolid“ (jasný meteor). Havloid má tedy být čímsi efemérním, krátkodobým, co se rychle objeví, zazáří a shoří.

Sám Velička přirozeně dobře ví, že to není pravda ani v jednom směru. Příponou „-id“ by došel jedině ke slovu „havlid“, a havloidé, tedy lidé, hlásící se k odkazu Havlovy nepolitické politiky, také nejsou ničím přechodným. Právě naopak. Havloidé jsou tím nejstálejším, co v politice existuje. Jsou obyčejnou levicí, uzurpátorskou, kolektivistickou, elitářskou, takovou, jaká je levice přinejmenším od dob Karla Marxe. I to je důvod, proč dnes „havloid“ ustupuje výstižnějšímu pojmu „neomarxista“. Z jakého důvodu Velička dnes o původu svého slova tvrdí něco, o čem nejenže sám musí vědět, že není pravda, ale ani že čtenář to jako pravdu vnímat nebude, je tak trochu záhadou. Snad je za tím sarkasmus a spiklenecký úsměv, snad má jeho „vysvětlení“ být právě tím, čím se stalo pro mne – pohnutkou k zamyšlení.

Jak rychle stárnou politické události! To je to druhé, co člověka při čtení napadne. V letech, které texty pokrývají, jsem se sám o politiku intenzivně zajímal. Přesto ani pro mne dnes není vždy úplně snadné dešifrovat, co Velička komentuje, k jakému dění se vztahuje. Kniha není vybavena poznámkovým aparátem, je tedy jen na čtenáři, zda kontext událostí pochopí. Odhaduji, že jen za několik málo let už budou texty běžnému čtenáři nesrozumitelné zcela. A přitom řada komentářů se týká věcí, jež ve své době plnily hlavní stránky deníků a doslova hýbaly zemí. Vzpomínky nám zkrášlují život, ale jen zapomínání ho činí snesitelným, napsal Honoré de Balzac. Při čtení havloidů si však říkám, že zapomínání politických události vede k pravému opaku – k nesnesitelnosti z jejich stálého opakování, z neschopnosti se poučit, z nemožnosti sečíst a zúčtovat. Jak rychle zapomínáme a jak zlé ovoce to plodí…

Tím třetím a posledním, nad čím jsem při četbě havloidů přemýšlel, je jejich otec sám. Václav Havel. Co zůstalo z člověka jen pár let po jeho smrti? Nic. Václav Havel jako skutečná osoba je dokonale zapomenut, zničen a vymazán. Zmizel. Václav Havel se před osmdesáti lety nenarodil, nikdy nežil a nezemřel. Protože slova „Václav Havel“ jsou už jen jménem ideologického symbolu.

Václav Havel je dnes pouze prostinká názorová dichotomie. Ano, či ne? Jsi pro či proti? Zločinec či hrdina, spasitel či synonymum zkázy? Na které straně Václava Havla stojíš? Nic víc z něj nezbylo.

Tolik dimenzí se pod tím jménem kdysi skrývalo. Znal jsem Václava Havla, rozumí se zprostředkovaně, už několik let před listopadovým převratem. Měl jsem a mám rád jeho hry, obdivoval jsem brilanci jeho esejistického jazyka, pamatuji si, jakým zřídlem pravdy byl ve světě čisté lži. Vzpomínám na jeho krátké kalhoty, na humor a civilismus po vší té době tupé komunistické formální prázdnoty. I na vše, co bylo potom, na pochybnosti a omyly, na celou tu historii dobrou i špatnou. Nic z toho už neplatí. Ten Václav Havel zmizel do perfektního nebytí. Už neexistuje, už nikdy neexistoval.

Jediný nyní přípustný Havel má už jen jednu dimenzi. Stal se tenkou linií, oddělující dva nesmiřitelné politické proudy. Lze být jen na jedné straně Václava Havla či na druhé, zavrhnout jej či adorovat. Být havloidem či ne. Nic mezi tím.

To jsou paradoxy, pane Vaněk...

Autor: Viktor Lošťák | pondělí 4.7.2016 10:27 | karma článku: 28,87 | přečteno: 2453x
  • Další články autora

Viktor Lošťák

Lanovka na Kamechy - lano pro Hollana

Když jsem dnes v tisku četl zprávu, že místo plánovaného prodloužení tramvaje do bystrckého sídelního celku Kamechy se uvažuje o stavbě lanovky, nevěřil jsem vlastním očím. Není přece Apríla! Bohužel nejde o žert.

16.1.2017 v 17:50 | Karma: 20,74 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Politika

Viktor Lošťák

FSS: Prodejme továrnu na neomarxisty

Prodejme Masarykovu univerzitu v Brně. Když jsem o tom šéfovi ODS psal jakousi veřejnou zprávu (vyhýbám se slovu výzva), nečekal jsem odpověď, a co jsem čekal, to jsem taky dostal. Nevadí, nejde o Petra Fialu, jde o privatizaci.

13.11.2016 v 19:00 | Karma: 26,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Politika

Viktor Lošťák

Bollywood nad nirvánu

Všechny ty syté, umyté a k zbláznění převzdělané západní humanisty, kteří hledí na dalajlámu a vidí svatozáři v nebeských barvách duhy, by asi nesmírně překvapilo...

20.10.2016 v 9:26 | Karma: 19,09 | Přečteno: 574x | Diskuse| Politika

Viktor Lošťák

Dalajláma: Cirkus přijel!

Už je tu zas a už zas lezou z děr. Od těch, jejichž jediným proviněním je naivita, přes hlupáky až po chladnokrevné kariéristy. Tibetské vlajky se třepetají, davy se srocují a Anča s troubou volá: "Dalajláma přijel! Cirkus bude!"

19.10.2016 v 13:09 | Karma: 41,08 | Přečteno: 3627x | Diskuse| Politika

Viktor Lošťák

Může mít senát smysl?

O druhé kolo senátních voleb byl letos nejnižší zájem za celou dosavadní historii horní komory sněmovny. K urnám přišlo jen něco málo přes patnáct procent voličů.

17.10.2016 v 15:58 | Karma: 25,61 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2710x
*1969, člen zastupitelstva městské části Brno-Bystrc. Jsem aktivní komunální politik, zvolený za místní občanský subjekt. Zakladatel a předseda politického uskupení Svoboda a síla, prosazujícího ideál silného a svobodného jedince.

Seznam rubrik