Demonstrace jsou příležitostí, sama se však nenaplní

Kdy je demonstrace úspěšná? Ne, není to tehdy, když se sejde hodně lidí, hodně křičí a moc se zlobí. Masová shromáždění jsou úspěšná tehdy, když vedou k prosazení politických požadavků.

Ve středu, na výročí samostatného státu, se chystají ve čtyřech velkých městech země mohutné demonstrace. Organizátoři chtějí, aby co nejvíce lidí vyjádřilo svůj názor na imigrační otázky a islám. Naděje, že je přijde větší množství lidí, je vcelku reálná. Samo o sobě to ale nestačí.

Z demonstrací musí vzejít jasný soubor bodů k prosazení, politický program, lidem srozumitelný a lidmi posvěcený. Nikoli ve formě petice, která bude "vzata na vědomí" a zapomenuta. Musí jít o akční plán, sjednocující politické síly a dávající jim mandát.

Program sám o sobě by však byl stále bezcenný, kdyby nebylo zdrojů a cesty. Předem musí být jasné, kdo tento program a mandát uchopí a jak s ním naloží, aby se stal skutečností.

Jinými slovy - z nadcházejících demonstrací, nemají-li být pouhým povykováním po náměstích, musí vzejít formální dokument, výzva a slib, k němuž se přihlásí konkrétní lidé a konkrétní subjekty. Závazek, který bude politickým programem pro nejbližší volby a akčním plánem pro období před nimi.

Takový akční plán musí zachovat radikálnost požadavků lidu, zároveň však být přijatelným kompromisem pro širokou oblast pravicového spektra. Nemám tím na mysli spektrum sestávající z několika málo politických stran, ale spektrum rozlišenější, vytvářené iniciativami, spolky a jednotlivými osobnostmi.

Je to možné a je to dokonce snadnější, než by se zdálo. Sobotní brněnská konference Demokracie jsme my ukázala, že pravice je v zásadních otázkách jednotná až k homogenitě. Všichni si přejeme zastavit tunelování demokracie NGO sektorem, všichni chceme účinná řešení imigračních otázek i problémů menšin, všichni vidíme velký potenciál k řešení problémů v aplikaci principů subsidiarity. Jestli se rozcházíme, bývá to nejčastěji proto, že mluvíme jiným jazykem, než že bychom mluvili o jiných věcech.

Demonstrace otevírají okno příležitosti ke sjednocení pravice a poté ke změně směrování země. Zbývající čas by měl být využit k tomu, aby se tato příležitost nezmarnila.

Autor: Viktor Lošťák | pondělí 26.10.2015 14:53 | karma článku: 23,16 | přečteno: 648x
  • Další články autora

Viktor Lošťák

Bollywood nad nirvánu

20.10.2016 v 9:26 | Karma: 19,09

Viktor Lošťák

Dalajláma: Cirkus přijel!

19.10.2016 v 13:09 | Karma: 41,08

Viktor Lošťák

Může mít senát smysl?

17.10.2016 v 15:58 | Karma: 25,61