Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší rozpočet Matěje Hollana

Matěj Hollan, náměstek brněnského primátora zvolený za hnutí Žít Brno, se chlubí, že dosáhl navýšení výdajů na kulturu v Brně. Má to prý být ten „nejlepší rozpočet“. 

Ještě než se spravedlivě rozzuříme, prosím, uvědomme si, co náměstek doopravdy dělá. Ne, co tvrdí, že dělá nebo čeho se obáváme, že by dělat mohl, ale pravý rozměr věci.

Matěj Hollan přisypal svým kamarádům do krmítka pěkně po klientelisticku 63 milionů. Koalice, jíž je součástí, však nechala nabobtnat výdajovou stránku rozpočtu o celých 900 milionů, z toho tedy jen asi sedm procent proteče penězovody Matěje Hollana do kapes artlobby. Skutečný rozměr tohoto problému tak není nijak světoborný a Hollan se chce hlavně svými velkohubými prohlášeními zalíbit zájmové skupině, která za ním stojí, případně sám sebe přesvědčit, že je chlapák. Pořád ale hraje jen o drobné.

A teď, když to víme, už můžeme zuřit. Začal bych od toho, že peníze na kulturu jsou projezené peníze. Jsou to jednoduše peníze na zábavu, na legraci, na volný čas, na hry. Na něco, co je asi docela fajn, ale rozhodně bychom to neměli nadřazovat vážnějším a podstatnějším věcem. Třeba výstavbě chybějících škol nebo zoufale postrádaných budov pro dětské kroužky, když ty nynější jsou v nerekonstruovatelném stavu a pobíhají v nich krysy (což není nadsázka, ale reálná brněnská situace s konkrétní adresou). Za 63 milionů by právě jedna taková budova být mohla, rozpočet na ni je shodou okolností právě zhruba v té výši. Nebude. Hollan místo ní udělá s přáteli tyjátr. Děti sice dál budou v katastrofálním prostředí, ale náměstek bude mávat fanglí "kulturního města". Kdysi se tomu říkalo navrch huj, vespod fuj. Ale nemyslím si, že by to Hollanovy kamarády, co ty peníze projedí, zajímalo.

Pokračoval bych třeba tím, že stejně tak Hollana nezajímá, odkud se peníze vezmou další roky. Jestliže dnes zvýší platy divadelníkům, vytváří tím rozpočtovou kotvu. Ty platy se totiž už nikdy nesníží. Když je nyní Brno zaplatí z rezervy, v dalším roce si na ně bude muset půjčit. Takže počínaje rokem 2017 si asi Brno bude půjčovat na to, aby baviče dobře zaplatilo, přitom děti si budou stále hrát v baráku s ucpanými záchody do něhož zatéká. Platilo za moudré nejdřív vyčistit záchody a vyspravit děravou střechu, než se začne chystat candrbál. Asi nová doba.

A můžeme skončit třeba tak, že poukážeme na bezostyšnost, s níž Hollan dále prohloubil centralizaci Brna. Vše, do čeho nové peníze na kulturu nasypal, je soustředěno v centru města. Nevidím žádné nové kulturní investice, které by směřovaly do městských částí vzdálenějších Brna-středu. Hollan dál prohloubil příkop mezi občany formálně jednoho města, ale dvou kvalitativních tříd. Ti prvotřídní bydlí v centru. Do nich se investuje až praští. Ti druzí, méněcenní, bydlí na okraji a ostrouhají. Daně ovšem platí všichni stejné. Náměstek Hollan byl přitom nejednou vyzván k jednání o nápravě nespravedlivého rozdělování peněz z rozpočtu města. Co udělal? V zmrdiřeči Žít Brno by se řeklo "přispěl k transparentnosti rozhodovacích procesů a rozšíření platformy diskuze"; postaru to znamená, že nikdy neodpověděl. Inu, bližší košile nežli kabát, bližší kamarád-kulturník ze Středu než třeba jakási děcka ze vzdálené Bystrce.

Když slyším slovo kultura…

Autor: Viktor Lošťák | úterý 8.12.2015 12:02 | karma článku: 31,19 | přečteno: 1034x
  • Další články autora

Viktor Lošťák

Lanovka na Kamechy - lano pro Hollana

Když jsem dnes v tisku četl zprávu, že místo plánovaného prodloužení tramvaje do bystrckého sídelního celku Kamechy se uvažuje o stavbě lanovky, nevěřil jsem vlastním očím. Není přece Apríla! Bohužel nejde o žert.

16.1.2017 v 17:50 | Karma: 20,74 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Politika

Viktor Lošťák

FSS: Prodejme továrnu na neomarxisty

Prodejme Masarykovu univerzitu v Brně. Když jsem o tom šéfovi ODS psal jakousi veřejnou zprávu (vyhýbám se slovu výzva), nečekal jsem odpověď, a co jsem čekal, to jsem taky dostal. Nevadí, nejde o Petra Fialu, jde o privatizaci.

13.11.2016 v 19:00 | Karma: 26,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Politika

Viktor Lošťák

Bollywood nad nirvánu

Všechny ty syté, umyté a k zbláznění převzdělané západní humanisty, kteří hledí na dalajlámu a vidí svatozáři v nebeských barvách duhy, by asi nesmírně překvapilo...

20.10.2016 v 9:26 | Karma: 19,09 | Přečteno: 574x | Diskuse| Politika

Viktor Lošťák

Dalajláma: Cirkus přijel!

Už je tu zas a už zas lezou z děr. Od těch, jejichž jediným proviněním je naivita, přes hlupáky až po chladnokrevné kariéristy. Tibetské vlajky se třepetají, davy se srocují a Anča s troubou volá: "Dalajláma přijel! Cirkus bude!"

19.10.2016 v 13:09 | Karma: 41,08 | Přečteno: 3627x | Diskuse| Politika

Viktor Lošťák

Může mít senát smysl?

O druhé kolo senátních voleb byl letos nejnižší zájem za celou dosavadní historii horní komory sněmovny. K urnám přišlo jen něco málo přes patnáct procent voličů.

17.10.2016 v 15:58 | Karma: 25,61 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2710x
*1969, člen zastupitelstva městské části Brno-Bystrc. Jsem aktivní komunální politik, zvolený za místní občanský subjekt. Zakladatel a předseda politického uskupení Svoboda a síla, prosazujícího ideál silného a svobodného jedince.

Seznam rubrik