Skutečnost buší do dveří: Otevři, politiku, otevři!

Když jsem žádal po Martinu Freundovi, aktivistovi z hnutí Žít Brno a předsedovi výboru brněnského zastupitelstva pro národnostní menšiny, aby řešil nárůst počtu mešit ve městě, odpověděl v tom smyslu, že nic řešit není zapotřebí.

Martin Freund je autor integrační strategie města, tedy návodu, jak má město mezi své obyvatele začlenit imigranty všeho druhu. Když jsem od něj žádal odpověď na otázku, jak se město vypořádá s dalšími mešitami, které s nově příchozími zákonitě vzniknou, otázku v podstatě odmítl. O žádných nových mešitách neví, žádné nebudou, je to nesmysl.

Pan Freund se toho tvrzení drží doteď. Silněji se snad už drží jen svého padesátitisícového platu "politika přes imigranty", který mu mezitím zajistil Matěj Hollan. Bohužel se však jeho názoru nedrží realita. V Králově poli funguje už druhá, zatím neoficiální mešita v Brně. Fungovala už v době, kdy pan Freund jakoukoli takovou možnost popíral.

Stejně zákonitě, jako se s imigrací muslimů pojí požadavek na další mešity, pojí se s dalšími mešitami nárůst napětí mezi občany i počtu incidentů. U druhé mešity už to začíná - zítra o ní bude jednat zastupitelstvo Králova Pole, rojí se kolem ní politici a je otázkou krátkého času, kdy dojde k prvnímu útoku. Útoky na zatím jedinou oficiální modlitebnu muslimů v Brně následují po sobě zhruba v intervalu tří čtyř měsíců; není žádný důvod očekávat, že tomu u druhé mešity bude jinak. Tedy pokud alespoň částečně vnímáte svět, jaký je.

Stejně jako pan Freund nemá a nechce mít žádné řešení pro další mešity, nemá ani žádný plán, co udělá s nárůstem incidentů. Martin Freund a neomarxisté z Žít Brno jsou stále přesvědčeni, že k nim nedojde, protože... Protože si to myslí. Žádný jiný důvod nemají, jen své vytrvalé přesvědčení, že realita poslouchá je, ne naopak.

Máme tu druhou mešitu, máme tu nevyhnutelný růst napětí. Co potřebujeme dál? Zbavit se lidí nevnímajících, odmítajících vnímat, co se děje. Záměrně píšu zbavit, protože na slova vyřčená k lidem zacpávajícím si uši už není čas. Není doba na převýchovu lidí jako je Martin Freund. Musíme je odstranit. A pak vytvořit jednoduchý, přímočarý plán, vycházející ze skutečnosti, ne z hlav ideologicky potřeštěných fantastů.

Autor: Viktor Lošťák | úterý 9.2.2016 15:34 | karma článku: 35,65 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

Viktor Lošťák

Bollywood nad nirvánu

20.10.2016 v 9:26 | Karma: 19,09

Viktor Lošťák

Dalajláma: Cirkus přijel!

19.10.2016 v 13:09 | Karma: 41,08

Viktor Lošťák

Může mít senát smysl?

17.10.2016 v 15:58 | Karma: 25,61
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2710x
*1969, člen zastupitelstva městské části Brno-Bystrc. Jsem aktivní komunální politik, zvolený za místní občanský subjekt. Zakladatel a předseda politického uskupení Svoboda a síla, prosazujícího ideál silného a svobodného jedince.

Seznam rubrik