Viktor Lošťák

Kliniku znárodňujeme. Všechnu moc imaginaci!

2. 03. 2016 11:12:09
Kliniku nevyklidíme. Smlouva skončila, uzavřeme jinou. Jednostrannou. Jmenuje se Znárodňovací dekret.

Komunita ultralevicových aktivistů nevyklidí pražský dům, v němž provozovala autonomní sociální centrum Klinika. Přestože nájemní smlouva vypršela a měli by odevzdat klíče, rozhodli se pro jinou hru. Takovou tu na okupační protest. V domě zůstanou a nechají se vyvést policií.

Zůstáváme na Klinice protože:

1.Nechceme nechat dům chátrat a je nesmysl, aby stát hledal jiné využití, když jedno existuje- teď a tady.

2. V domě se ztělesňují naše ideály a naše síla. Bez podobného postupu, tedy obsazení domu, by s námi nikdo nejednal už v listopadu roku 2014 a Klinika by vůbec nezačala existovat.

3. Nejde jen o nás. Cítíme podporu tisíců lidí, kolektivů, projektů a těm také zůstaneme otevření. Program pokračuje.

4. Celý rok jsme se snažili poctivě dodržovat smlouvu a ochotně jsme jednali. Teď má být unikátní projekt zrušen jen na základě zástupného argumentu. V takovém případě považujeme občanskou neposlušnost za legitimní.

Praktické informace: Vezměte si dnes s sebou kamarády/ky, teplé oblečení, spacák a karimatku, svačinu, sáňky a boby, propriety proti trudomyslnosti (společenské hry) a odhodlání zůstat. Všechnu moc imaginaci.

Zdroj: fb.com


Nyní buď samospráva a úřad ustoupí a ponechají veřejný majetek neomarxistickým znárodňovatelům nebo dojde k policejnímu zásahu. Myslím, že klinikáři se na to už celí třesou. Achich ach, kapitalistický policista mi zkroutil ruku! Mé dredy, ať mne netahá za dredy, kde jsou má práva?! Ať žije Václav Havel, ať žijí Pussy Riot, pryč s Putinem! Tak nějak to bude vypadat. Petice za peticí, časopis Alarm vydá mimořádné číslo a Jiří Ruml nostalgicky zavzpomíná na svůj spacák.

Ať už to dopadne jakkoli, ke škodám dochází už teď. Jednání lidí z Kliniky poškozuje doslova všechny neziskové organizace, spolky a občanské iniciativy. Kdykoli v budoucnosti, když budou samosprávu žádat o spolupráci, kdykoli bude skupina lidí žádat o poskytnutí jakéhokoli objektu za sebelepším účelem, vynoří se strašidlo Kliniky, které se právě dnes zrodilo. Disrespekt klinikářů k pravidlům pošpiní ode dneška všechny komunity. Každá z nich bude podezřelá, na každou z nich se bude samospráva dívat ne s opatrností, ale rovnou se strachem. Podle toho také bude vypadat ochota samosprávy i veřejné správy jim vyhovět.

Ale to je lidem z Kliniky fuk. Klinikáři cítí podporu kolektivů, duch 99 pragováků se vznáší nad vodami. Všechnu moc imaginaci!

Autor: Viktor Lošťák | karma: 39.79 | přečteno: 1765 ×
Poslední články autora