Viktor Lošťák

K 71. výročí osvobození Bystrce

28. 04. 2016 21:13:25
Dobrý den. Sešli jsme se dnes, abychom si připomněli jeden ze dnů, kdy naše země opět nakrátko nabyla svobody.

Neměla by to být jen chvíle, kdy stojíme a tváříme se posmutněle, protože se to patří. Měla by to být příležitost k zamyšlení, proč se tomu tak v dějinách naší země stále dokola děje.

Proč stále tak snadno ztrácíme svobodu, abychom ji o mnoho let později, o mnoho zmařených životů později, lopotně získali, nadechli se, ale vzápětí podlehli nesvobodě nové? Není to řečnická otázka. Je to otázka živá a silná právě dnes, kdy svobodu opět ztrácíme.

Ano, ztrácíme. Nenechme si namluvit, že se nic neděje, že nás ovládají jen naše mylné pocity, že je vlastně vše v pořádku. Nic není v pořádku tam, kde se vyslovení obav ze ztráty svobody považuje za nepřístojnost. Nic není v pořádku tam, kde se pocity převážné části obyvatel považují za nepodstatné, za něco, co může být bez následků oslyšeno.

Svoboda, která se do Bystrce znovu vrátila 28. dubna 1945, byla ztracena nerozhodností. Byla ztracena appeasementem, usmiřováním zla, nedostatkem síly a odvahy těch, kdo se měli zlu postavit. Ztráta svobody v roce 1948 byla důsledkem téhož.

Ztrácíme svobodu mluvit, ztrácíme svobodu o sobě rozhodovat. Moc občanů mizí kamsi za obzor. Z voleb, esence demokracie, se stává esence předstírání. Cítíme, jak každý den narůstá rozpor mezi světem, jaký chtějí lidé, a světem, do něhož nás naše vlády vedou. Chceme změnu, chceme ji zoufale už roky, a ona přichází. Ale není to ta, kterou chceme, není to svoboda v lesku a slávě. To, co se blíží, je temné a jde z toho strach.

Nevolili jste mne, abych i já vám lhal. Nežijeme v klidné době. To co, cítíte, cítíte správně. Je doba rozhodnutí a lámání chleba.

28. dubna 1945 byla osvobozena Bystrc. Tehdy lidé věřili, že je to poslední osvobození vůbec, že už žádné další nebudou potřebovat, že svoboda už s nimi zůstane. Mýlili se. Nepostavili se zlu a čekali pak víc než čtyřicet let. Dnes je to na nás. Postavme se zlu nyní, s rozhodností, odvahou a silou, abychom žádné další osvobození nepřipustili.

Autor: Viktor Lošťák | karma: 20.18 | přečteno: 439 ×
Poslední články autora