Nad havloidy

4. 07. 2016 10:27:16
Radek Velička, šéfredaktor konzervativního deníku Vlastenecké noviny, vydal knihu. Sedmdesátistránkový spis s názvem „havloidi“ je kompendiem textů z let 2011 až 2015.

Sbírka s podtitulem „Těžký život v zemi ovládané sektou“ je souborem internetových článků Radka Veličky, ad hoc komentářů k politickým událostem v České republice. Texty jsou neredigované, bez jazykové úpravy, často s chybami, zřejmě v téže syrové podobě, v jaké byly poprvé zveřejněny. Velička v nich ze své pravicově konzervativní pozice vede spor s názory a hodnotovým systémem, jež podle něj (i dalších) vychází z myšlenkového odkazu Václava Havla. Spor nikoli analytický, spíše propagandisticky neurvalý, expresivní, často vulgární a urážlivý. To není odsudek, jen popis. A vysvětlení, proč nedává smysl posuzovat knihu nejen běžnými literárními měřítky, ale ani měřítky politické analýzy.

havloidi: Těžký život v zemi ovládané sektou – Texty o havloidech z roku 2011-2015. Vydalo nakladatelství Česká expedice v Ostravě roku 2016
havloidi: Těžký život v zemi ovládané sektou – Texty o havloidech z roku 2011-2015. Vydalo nakladatelství Česká expedice v Ostravě roku 2016 (Radek Velička)

Perverzní jedinci v šiku havloidní fronty opět útočí. Zhovadilá havloidní sekta ČT s chilským pérem. Jsou Schwarzenberg a Kalousek největšími zmrdy české politiky? To jsou názvy tří namátkou vybraných kapitol. Dozvíme se v nich o „havloidních prasatech“, „gumákách od hnoje“, o „Mirkovi arcikokotovi“, „zmrdských útocích“ a dalších takových věcech. Expresivnosti textů můžeme dobře rozumět, dokonce ať už je náš vlastní názor jakýkoli, napsat na takovou knihu recenzi běžným způsobem je ale nemožné.

Tím vším však rozhodně nechci říci, že nemá smysl nad havloidy přemýšlet.

To první, co mne zaujalo, je vysvětlení autora, jak slovo „havloid“ vytvořil. Byl to totiž právě Radek Velička, kdo tento termín do češtiny zavedl, jak vysvětluje v předmluvě. Vysvětlení, které podává, upoutá svou očividnou lživostí. Velička objasňuje, že etymologie slova nevznikla použitím přípony „-oid“, tedy že jeho význam není „Havlu podobný“ či „z Havla odvozený“, ale sufixem „-id“, podobně jako slovo „bolid“ (jasný meteor). Havloid má tedy být čímsi efemérním, krátkodobým, co se rychle objeví, zazáří a shoří.

Sám Velička přirozeně dobře ví, že to není pravda ani v jednom směru. Příponou „-id“ by došel jedině ke slovu „havlid“, a havloidé, tedy lidé, hlásící se k odkazu Havlovy nepolitické politiky, také nejsou ničím přechodným. Právě naopak. Havloidé jsou tím nejstálejším, co v politice existuje. Jsou obyčejnou levicí, uzurpátorskou, kolektivistickou, elitářskou, takovou, jaká je levice přinejmenším od dob Karla Marxe. I to je důvod, proč dnes „havloid“ ustupuje výstižnějšímu pojmu „neomarxista“. Z jakého důvodu Velička dnes o původu svého slova tvrdí něco, o čem nejenže sám musí vědět, že není pravda, ale ani že čtenář to jako pravdu vnímat nebude, je tak trochu záhadou. Snad je za tím sarkasmus a spiklenecký úsměv, snad má jeho „vysvětlení“ být právě tím, čím se stalo pro mne – pohnutkou k zamyšlení.

Jak rychle stárnou politické události! To je to druhé, co člověka při čtení napadne. V letech, které texty pokrývají, jsem se sám o politiku intenzivně zajímal. Přesto ani pro mne dnes není vždy úplně snadné dešifrovat, co Velička komentuje, k jakému dění se vztahuje. Kniha není vybavena poznámkovým aparátem, je tedy jen na čtenáři, zda kontext událostí pochopí. Odhaduji, že jen za několik málo let už budou texty běžnému čtenáři nesrozumitelné zcela. A přitom řada komentářů se týká věcí, jež ve své době plnily hlavní stránky deníků a doslova hýbaly zemí. Vzpomínky nám zkrášlují život, ale jen zapomínání ho činí snesitelným, napsal Honoré de Balzac. Při čtení havloidů si však říkám, že zapomínání politických události vede k pravému opaku – k nesnesitelnosti z jejich stálého opakování, z neschopnosti se poučit, z nemožnosti sečíst a zúčtovat. Jak rychle zapomínáme a jak zlé ovoce to plodí...

Tím třetím a posledním, nad čím jsem při četbě havloidů přemýšlel, je jejich otec sám. Václav Havel. Co zůstalo z člověka jen pár let po jeho smrti? Nic. Václav Havel jako skutečná osoba je dokonale zapomenut, zničen a vymazán. Zmizel. Václav Havel se před osmdesáti lety nenarodil, nikdy nežil a nezemřel. Protože slova „Václav Havel“ jsou už jen jménem ideologického symbolu.

Václav Havel je dnes pouze prostinká názorová dichotomie. Ano, či ne? Jsi pro či proti? Zločinec či hrdina, spasitel či synonymum zkázy? Na které straně Václava Havla stojíš? Nic víc z něj nezbylo.

Tolik dimenzí se pod tím jménem kdysi skrývalo. Znal jsem Václava Havla, rozumí se zprostředkovaně, už několik let před listopadovým převratem. Měl jsem a mám rád jeho hry, obdivoval jsem brilanci jeho esejistického jazyka, pamatuji si, jakým zřídlem pravdy byl ve světě čisté lži. Vzpomínám na jeho krátké kalhoty, na humor a civilismus po vší té době tupé komunistické formální prázdnoty. I na vše, co bylo potom, na pochybnosti a omyly, na celou tu historii dobrou i špatnou. Nic z toho už neplatí. Ten Václav Havel zmizel do perfektního nebytí. Už neexistuje, už nikdy neexistoval.

Jediný nyní přípustný Havel má už jen jednu dimenzi. Stal se tenkou linií, oddělující dva nesmiřitelné politické proudy. Lze být jen na jedné straně Václava Havla či na druhé, zavrhnout jej či adorovat. Být havloidem či ne. Nic mezi tím.

To jsou paradoxy, pane Vaněk...

Autor: Viktor Lošťák | pondělí 4.7.2016 10:27 | karma článku: 28.87 | přečteno: 2453x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 81 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2710

*1969, člen zastupitelstva městské části Brno-Bystrc. Jsem aktivní komunální politik, zvolený za místní občanský subjekt. Zakladatel a předseda politického uskupení Svoboda a síla, prosazujícího ideál silného a svobodného jedince.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...