Viktor Lošťák

FSS: Prodejme továrnu na neomarxisty

13. 11. 2016 19:00:54
Prodejme Masarykovu univerzitu v Brně. Když jsem o tom šéfovi ODS psal jakousi veřejnou zprávu (vyhýbám se slovu výzva), nečekal jsem odpověď, a co jsem čekal, to jsem taky dostal. Nevadí, nejde o Petra Fialu, jde o privatizaci.

Nemyslel jsem privatizaci Masarykovy univerzity nikdy jako rétorickou figuru. Jsem od začátku a s každou úvahou stále více přesvědčen, že přesně to je třeba udělat. Je to reálný a navýsost potřebný politický projekt.

Masarykova univerzita je přebujelou byrokratizovanou zideologizovanou strukturou, která si z veřejného školství začíná ponechávat jen jeden atribut - daňový poplatník ji platí. Co se ale týče obecné prospěšnosti, přinejmenším nad některými částmi školy visí velký otazník, rychle se proměňující ve vykřičník. Škola jistým nešťastným způsobem dokonce privatizována je - je tunelována svým rektorem.

Rektor Masarykovy univerzity ji zneužívá, stejně jako rektoři několika dalších vysokých škol, k prosazování velmi úzkých politických zájmů. Tak úzkých, že se ve své pravé podstatě týkají zájmů skupiny o jediném členovi - samotném rektorovi.

Doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D., muzikolog, doufá, stejně jako někteří další jeho kolegové ve stejné funkci, že lísáním se k politickému křídlu, na něž sází, si udrží funkci, bude povýšen, dostane se mu místo na kandidátce nebo dostane víc peněz na grantové programy, které pak zaměstnají jeho a jeho kamarády. Chamtivost a ambice, jak už to tak v této nad normální smrtelníky povýšené části akademického světa bývá, snadno zakryjí jakýkoli smysl pro politickou neutralitu školy. Co s ní! Za tu si přízeň mocných nekoupíš. Že, pane Zlatuško?

Škola, tedy alespoň některé její části, jsou ostatně zpolitizované skrznaskrz už tím, jak jsou definovány. Stačí říct "fakulta sociálních studií", víc není třeba dodávat. Tady se vůbec nedá mluvit o nějaké neutralitě - daňový poplatník tu hradí místo vědy nalejvárnu na současné obdobě komunistického Vysokého učení marxismu-leninismu.

Je to vážný problém. Vidíme v těchto dnech ve Spojených státech, jak vážný, a vidíme to kdykoli se dostaneme do styku s aktivisty, politickými neziskovkami, politickými kampaněmi, nesmyslnými regulacemi, s narůstající ingerencí státu, s nesmyslnými pracovními místy ve veřejné správě. To jsou oni. Tam všude najdeme produkty politizace Masarykovy a dalších univerzit. FSS není fakulta, to je továrna na neomarxisty.

Privatizace je dokonalý lék. Ne, žádný překotný prodej na Aukru, z čiré pomsty. Dobře propracovaný, citlivý plán přechodu školy na plné financování soukromým sektorem. S respektem k přechodové době, ke stávajícím studentům, jimž byly slíbeny určité podmínky, s přihlédnutím ke specifikům a společenské prospěšnosti jednotlivých fakult. Skutečný plán, pilotní projekt privatizace vysokého školství.

Autor: Viktor Lošťák | karma: 26.83 | přečteno: 1436 ×
Poslední články autora