Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud přijmeme tezi, že pravda neexistuje, pak tedy tvrdíme, že neexistují fakta. Všechno jsou jen a pouze názory. Za takovéto situace by ale bylo vlastně jedno, co kdo tvrdí. Každý bude přijímat jen takové názory, které mu konvenují, jiné názory jsou jen propaganda, a tím je veškerá debata odbytá. Proč tedy mít vůbec nějaké zpravodajství, když na ničem vlastně nezáleží?

0 1
možnosti
Foto

autor článku píše o pravdě ve všech pádech opakovaně, ale mluví o zájmech. Současně pluje na módních vlnách odsuzování jiných názorů. Přitom pravda jako taková, samotná neexistuje, může být jen shodou nějakého tvrzení se skutečností.

Zájmy a potřeby jedince se mají v demokratické společnosti řešit konsensuálně se zájmy a potřebami jiných. Při tom mají vítězit zájmy většiny, což je ale pro menšinu vždy tristní a někdy až bezohledně fatální. Je to jako ode zdi ke zdi a nevědět, že mezi nimi je také prostor.

Heslo že pravda vítězí je militantní. Správněji by mělo znít jako "pravda vítězů vítězí", ale ve skutečnosti vítězí vždy zájmy vítězů. A to nejen ve společnosti lidí.

2 0
možnosti

A to já bych to nijak zásadně neobhajoval. Je špatně, že někdo redaktorům nakazuje, co nebo v jakém duchu mají sdělovat. Pokud, zdůrazňuji pokud, tito do té doby pracují objektivně, což se obávám není zdaleka takový standart, jaký by měl být.

Druhá věc je, že všichni ti aktivisté se proti těm špatným instrukcím na Primě neohrazují proto, že by byly špatné, ale protože jsou v nesouladu k instrukcím, které jim jinde vyhovují.

Pak se můžeme ještě pobavit o tom, které z těch direktiv se víc blíží pravdě a objektivnosti, ale o ty tu jde až v poslední řadě.

2 0
možnosti

Dobre tema. Nektere veci je nutne si neustale pripominat a konfrontovat s denim.

4 0
možnosti
Foto

Horizont stavu společnosti podle (a nejen našich) politiků je pomyslná čára na obzoru, která se vzdaluje stejnou rychlostí, jakou se k ní přibližujeme....8-o

1 0
možnosti

S pravdou mě můžete akorát políbit záda, zpívá Jarek Nohavica a má pravdu...

A Vy máte pravdu v tom, že bychom měli říkat "já chci" namísto "já mám pravdu"... Píšu, že "máte pravdu", ale píšu to nesprávně, protože ji mít nemusíte. Ale skutečně to píšu nesprávně? A už jsem zamotaná v kolečku, které nikam nevede, pouze na svůj počátek.

0 0
možnosti

Samozřejmě, takhle nějak by to mělo být, mně se to líbí. Ale mám obavu, že takový stav společnosti je také utopií. Nebo hodně vzdálenou možností.

0 0
možnosti

Nelze se dohodnout na kompromisu svobodně vyjádřit svůj pohled na svět a aktuální dění.

Jen bychom se měli naučit odlišné náhledy na realitu respektovat a vycházet z nepopiratelné pravdy: CO ČLOVĚK, TO NÁZOR.

Což však neznamená, že s různým nazíráním na věc nelze polemizovat.

Jeví se však složitým, vzájemně od sebe odlišit následující pojmy:

- pravda (strohá fakta a nezkreslené statistiky)

- názor (souboru vlastních zkušeností a získaných informací)

- víra (že zdroj mých informací účelově nelže)

"Vyváženost a korektnost" v komentářích odmítám. Buď mám vlastní názor, nebo ne.

Snahy o autocenzuru zavánějí zbabělostí se k danému tématu svobodně vyjádřit a jednoznačně říct : "Toto si o problematice myslím a stojím si za tím."

Pokud však cenzuru prosazuje státní moc, jedná se o diktaturu. V tom případě se o žádné objektivitě nedá hovořit.

13 0
možnosti

Zpravodajství není názorovou záležitostí. Zpráva odpovídá na otázky Kdo? Co? Kdy? Kde? a jde-li o zprávu rozšířenou, tak ještě na otázky Jak? a Proč? Zrovna tak reportáž je pouhý popis, v němž autor podává zprávu, čili report o tom, co viděl, slyšel a zažil. Proto se nejedná ani v jednom případě o názorovou záležitost. Pokud se ve zprávě či reportáži názory objevují, už nejde o zprávu ani reportáž. Skutečnost, že někteří autoři své názory do těchto žánrů vkládají, je profesionální chybou, ať už nevědomou či záměrnou. Na základě chyb nelze však zobecňovat a už vůbec ne činit z takových zobecnění na něco usuzovat a dělat závěry. Jistá subjektivita se samozřejmě projevuje i ve zpravodajství a reportážích, ale to se týká výběru témat a výběru faktů, které autor zveřejní.

3 0
možnosti
Foto

Zpravodajství ,,holé": TEHDY A TEHDY TAM A TAM, TO A TO. Jakmile je s,,komentem", že např.tolik a tolik, a že za to může jedině ten a ten, zatímco jiný tvrdí, že za to může naopak tamten, již to není o ,,zprávařině čiré". Vždy pak jde o info s vloženým ,,názorem" tím ,,žádoucím" směrem v ,,čímsi zájmu" od politic. až po komerc., resp. obé;-)

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS